گوشیهای هوشمند تمام فرایند ثبت، ویرایش و آپلود عکس را بهصورت یکجا دراختیار کاربران قرار میدهد؛ بنابراین بنا به نوع استفاده از موبایل، دوربین آن میتواند اهمیت فوقالعادهای داشته باشد. همین موضوع موجب شده تا کیفیت دوربین یک گوشی موبایل نقش مهمی در انتخاب یک گوشی موبایل برای خرید داشته باشد، از همین رو در این مقاله به نکاتی در مورد ویژگیهای مهم دوربین مناسب در گوشیهای موبایل میپردازیم.
موبایل خود را فراتر از انتظار بدانید، یک محصول حرفهای
با پیشرفت روز افزون گوشیهای هوشمند در زمینه عکاسی و فیلمبرداری، کیفیت دوربینهای این محصولات روز به روز به دوربینهای حرفهای نزدیکتر میشوند. حتی برخی از این گوشیها پا را فراتر گذاشته و ویژگیهای خیره کننده و بسیار جذابی را برای عکاسی ارائه میکنند. همچنین استفاده گسترده از شبکههای اجتماعی باعث شده که بسیاری از ما نیاز به یک گوشی با دوربین با کیفیت را بیش از پیش احساس کنیم.
هر چه عکسهای گرفته شده با یک گوشی وضوح بیشتری داشته باشند و رنگها را طبیعیتر نشان دهند دوربین آن گوشی با کیفیتتر خواهد بود. عکاسی در شب و نور کم هم برای بسیاری از افراد، دارای اهمیت است و برخی از گوشیها با ارائه عکسهایی روشن و با جزئیات زیاد در شب، نظر بسیاری از افراد را به سمت خود جلب میکنند.
ویژگیهای و اصطلاحات دوربینهای گوشی موبایل
دوربین گوشیهای هوشمند، دریایی از اصطلاحات تخصصی را بههمراه دارند که این اصطلاحات گاها بیشتر جنبهی تبلیغاتی دارد و تأثیری در کیفیت نهایی عکسهای ثبتشده نمیگذارد. در ادامه به بررسی مهمترین مشخصات دوربین گوشیهای موبایل میپردازیم که اطلاع از آنها به هیچ وجه خالی از لطف نیست.
رزولوشن
متاسفانه باور غلطی در جامعه وجود دارد که هرچه دقت حسگر یا به اصطلاح، «روزلوشن» دوربین بیشتر باشد، کیفیت عکسهای آن هم بهتر خواهد بود. این باور اشتباه است و کیفیت نهایی عکسهای ثبت شده، به عوامل دیگری هم بستگی دارد.
وضوح دوربین دیجیتال یا دوربین گوشی را اصطلاحاً رزولوشن می نامند و به معنای اندازه تصویر دیجیتالی است که دوربین مورد نظر تولید می کند و به صورت مگاپیکسل یا همان چند میلیون پیکسل آن را ثبت می کند. توجه به مگاپیکسل از زمان اختراع دوربینهای دیجیتال به وجود آمد. در چند سال گذشته نیز شاهد افزایش وضوح تصاویر در دوربین گوشیهایی همانند هواوی و سامسونگ بوده ایم.
امروزه دوربین های کامپکت تقریباً 15 تا 20 مگاپیکسلی هستند و دوربین های DSLR سطح متوسط نیز 20 تا 25 مگاپیکسلی می باشند، اما از طرفی بعضی گوشی ها نیز تولید شده اند که رزولوشن خیلی بالایی دارند همانند لومیا 1020 با حسگر 41 مگاپیکسلی یا برترین مدلهای اخیر هواوی با حسگر 40 مگاپیکسل اما نکته ای که باید به آن توجه کنید این است که همیشه عدد بالای پیکسلها نشان دهنده بالا بودن وضوح تصاویر نیست و باید به موارد دیگری از جمله اندازه حسگرها و اندازه پیکسلها نیز دقت نمود.
برای برش زدن یا بهاصطلاح «کراپ کردن»، عکسهایی با رزولوشن زیاد قطعا مفیدتر خواهد بود. تصور کنید تصویری تمام قد از دوستانتان با دقت ۵ مگاپیکسل دارید. اگر بخواهید قسمت سر و گردن یکی از سوژهها را در عکس برش بزنید، با عکسی مات و بیکیفیت مواجه میشوید؛ اما اگر همان تصویر، با دوربینی با دقت حسگر ۱۶ مگاپیکسل ثبت شده باشد، پس از برش هم، تصویری با کیفیت مناسب باقی خواهد ماند. پس بهطور خلاصه میتوان گفت، مگاپیکسل زیاد جایی به کارتان میآید که میخواهید عکسی بزرگ تهیه کنید و از دل آن، چند عکس کوچکتر برش دهید.
اندازهی حسگر
اندازهی حسگر دوربین یک گوشی، مهمترین عامل در کیفیت نهایی تصاویر ثبت شده با آن محسوب میشود. این مورد، مشخص کنندهی میزان نوری است که برای ثبت یک عکس دریافت میشود. هر حسگر از میلیونها بخش حساس به نور تشکیل شده است که اطلاعات لازم برای ثبت تصویر را از لنز دوربین دریافت میکند؛ بنابراین هرچقدر که حسگر دوربین بزرگتر باشد، اطلاعات بیشتری برای ثبت عکس دریافت میشود و تصویر نهایی، کیفیت بالاتری خواهد داشت. البته حسگرهای بزرگ، فضای بیشتری نیاز داشته که در گوشیهای موبایل امکانپذیر نخواهد بود؛ همین موضوع یکی از دلایل اصلی برتری کیفیت عکاسی دوربینهای حرفهای در مقایسه با دوربین گوشیهای موبایل است (ابعاد حسگرهای فولفریم بهطور میانگین ۱۰ برابر حسگرهای دوربین گوشیهای هوشمند است).
این اندازه نیز به مرور زمان در گوشیهای هوشمند افزایش یافته است. (اندازه بزرگ لنزها مستلزم یک فاصله کانونی بزرگتر در میدان دید یکسان بوده و از طرفی نیز فاصله کانونی محدود به ضخامت گوشی است). اندازه سنسور عواملی دیگر مرتبط با سیستم دوربین را از قبیل مقدارF، فاصله کانونی لازم و عامل برش آن را مهار میکند. تنها موردی که میماند عملکرد جمع آوری نور توسط سنسور است.
سنسور بزرگتر ناحیه بزرگتری برای جمعآوری نور داشته بنابرین نور بیشتری را میتواند جمعآوری کند. اندازه سنسور دوربین گوشیهای هوشمند به صورت یک عدد کسری به اینچ اندازهگیری میشود (برای مثال ۱/۲٫۳”, ۱/۳٫۰۶”). به نظر میرسد که این عدد ابعاد سنسور را نشان میدهند اما در واقع مربوط به نوع سنسور است. در واقع آن به یک نوع سنسور اشاره میکند که اندازه قطر آن حدود یک سوم کوچکتر است. برای مثال سنسوری با اندازه ۱/۲٫۳ قطری برابر با ۷٫۶۶ میلیمتر خواهد داشت.
فیلمبرداری
کیفیت فیلمبرداری دوربین گوشی، مثل عکاسی، تابعی از موارد گفته شده است؛ اما موارد دیگری هم وجود دارد که در کیفیت نهایی کلیپهای ثبتشده تأثیر دارد. برای مثال، باید به نوع و کیفیت ضبط صدا توجه کنید. اکثر گوشیهای هوشمند تنها قابلیت ضبط صدای تک کاناله (مونو) را ارائه میدهند؛ در حالیکه برخی مدلها (مثل الجی وی ۳۰) نهتنها قابلیت ضبط صدای استریو داشته بلکه آن را با نرخ بیت بالایی ارائه میدهند. این قابلیت در صورتی که بخواهید به طور جدی با دوربین گوشیتان فیلمبرداری کنید، اهمیت بالای دارد. بهعلاوه اگر قرار است ویدئوهای ضبط شده را در تلویزیونهای Ultra HD تماشا کنید، باید بهدنبال گوشیهایی با قابلیت فیلمبرداری با رزولوشن 4K باشید. لرزشگیر اپتیکال نیز بهبود قابل توجهی در کیفیت نهایی کلیپهای ضبط شده خواهد داشت. اگر هم میخواهید ویدئوهای جذابی از سوژههای سریع تهیه کنید، بهدنبال گوشیهایی باشید که قابلیت فیلمبرداری صحنه آهسته (گلکسی اس ۹، اکسپریا ایکسزد ۱ و ایکسزد ۲ و آیفون ۱۰) را بههمراه داشته باشند.
فاصله کانونی دوربین موبایل
مورد دیگر که میبایست به آن توجه کرد فاصله کانونی است. همان طور که گفتیم فاصله کانونی فاصله میان سنسور و لنزها است. این خصوصیت میدان دید و بزرگ نمایی را تعیین میکند. زاویه دید باز در همه گوشیهای هوشمند بین محدوده ۲۴ تا ۳۰ میلیمتر قرار دارد هر چه این عدد بزرگتر باشد لنزها زاویه دید باز بیشتری دارند. در حال حاضر تفاوت چندانی بین فاصله کانونی گوشیهای هوشمند وجود ندارد. اگر چه شرکت سامسونگ بر روی گوشی های هوشمند خود کار کند تا بتواند این ویژگی را ارتقاء دهد.
یکی از محدودیتهای مربوط به این گوشیهای هوشمند مربوط به محدود بودن فاصله کانونی به دلیل محدودیت ضخامت است. یکی از پیشرفتهای انجام گرفته در دوربین گوشیهای موبایل، تعداد دوربینها است. اخیرا گوشیهای هوشمند به بیش از دو دوربین با دو فاصله کانونی متفاوت مجهز شدهاند که همین امر باعث تنوع در عکاسی با گوشی موبایل خواهد شد. همچنین ممکن است در آینده گوشیها به چندین دوربین با مشخصات و عملکرد متفاوت مجهز شوند.
کیفیت لنز موبایل
عنصری که همانند اندازه پیکسلی و اندازه دیافراگم مهم است، اما اغلب نادیده گرفته میشود، لنزهای یک دوربین گوشی هوشمند است. این امر نیز همانند هر موضوع دیگری در کیفیت عکس خروجی تاثیر به سزایی دارد. یک لنز کثیف یا بیکیفیت رساندن نور به سنسور را کاهش داده، در نتیجه کیفیت عکس را پایین میآورد.
گوشیهای هوشمندی که از اپرچر عریض استفاده میکنند باید به منظور جلوگیری از اعواجاج انحرافی و مشکلات ناشی از لرزش دست، به طراحی لنزها دوربین توجه ویژهای کنند. چرا که اگر لنز نتواند نور را در یک نقطه مترکز کند سنسورها نمیتوانند عکس با کیفیتی را ثبت کنند. مشکلاتی که از عدم کیفیت لنز ناشی می شود شامل عدم انطباق کانونی به صورت مدور (کاهش وضوح و روشنایی)، کما (تارشدگی یا زردی)، انحنای میدان (از دست دادن فوکوس در لبه ها)، اعوجاج (تحدب یا تقعر تصویر) و انحراف رنگی (رنگ های نامعمول و توزیع نور سفید) است.
لرزشگیر اپتیکال تصویر
مقالههای مرتبط:
- لرزش گیر چیست و انواع آن کدام است؟
این فناوری که بهصورت اختصار OIS نامیده میشود، یک ماژول سختافزاری است که برای قسمتهای داخل لنز یا حسگر دوربین گوشی، امکان حرکت در جهات مختلف را فراهم میکند تا لرزش دست جبران شود. این مورد یکی از گرانترین ماژولهای دوربین محسوب میشود و معمولا تنها در گوشیهای ردهبالا وجود دارد. این قابلیت، با جبران لرزش دست، از تار شدن عکسها جلوگیری میکند. جبران لرزش دست، باعث میشود که نور بیشتری به حسگر برسد و درنتیجه، کیفیت تصاویر ثبتشده در شرایط نوری ضعیف هم، بهتر میشود. در صورت عدم تجهیز به لرزشگیر اپتیکال، الگوریتم تنظیمات خودکار دوربین، برای حذف لرزشهای مجبور به افزایش سرعت شاتر و ایزو است که بدین ترتیب تصاویری با نویز بیشتر و تاریکتر ثبت خواهند شد. اما در صورت وجود این سیستم، دوربین نگرانی زیادی از بابت ثبت لرزشهای نخواهد داشت و اقدام به کاهش سرعت شاتر و ایزو خواهد کرد.
در ضمن اگر قصد دارید که با گوشیتان، زیاد فیلمبرداری کنید، فناوری OIS کمک زیادی به شما خواهد کرد.
عکاسی HDR
عکاسی HDR یکی از جذابترین قابلیتهای دوربین گوشیهای هوشمند است که امروزه در اکثر گوشیهای هوشمند وجود دارد. عکسهایی که با این قابلیت گرفته شوند، کنتراست بالا و رنگهای زنده و غلیظی دارد. برای گرفتن این نوع تصاویر، دوربین گوشی سه عکس متفاوت با نوردهیهای کم، استاندارد و زیاد گرفته و سپس به ترکیب آنها میپردازد. تنها موردی که باید مد نظر داشته باشید این است که هنگام ثبت تصاویر HDR، به دلیل اینکه سه تصویر جداگانه ثبت میشود، باید لرزش دست به حداقل ممکن برسد؛ زیرا اگر این سه تصویر حتی کمی با هم متفاوت باشند، نتیجهی خوبی حاصل نمیشود. اگر از دوربین گوشی خود برای عکاسی از مناظر طبیعی و شهری استفاده میکنید، حتما مدلی را تهیه کنید که از این قابلیت پشتیبانی کند.
دوربین چندگانه موبایل
مقالههای مرتبط:
روند جدیدی که چند سالی است در گوشیهای ردهبالا و پرچمدار وجود دارد، ماژولهای چندگانه دوربین است؛ اما بد نیست نگاهی به کاربرد این سیستم بیندازیم. تاریخچهی دوربینهای دوگانه به سال ۲۰۱۱ میلادی باز میگردد ولی در آن زمان، دوربین دوم برای خلق تصاویر سهبعدی استفاده میشد. امروزه شرکتهای مختلف از این دوربینها برای ثبت تصاویر واید یا عریض (الجی جی۶)، ثبت تصاویر سیاه و سفید و کمک به دوربین اصلی برای بهبود نتایج نهایی (هواوی میت ۱۰)، اضافه کردن امکان زوم اپتیکال برای ثبت تصاویر پرتره و ایجاد جلوهی بوکه مصنوعی (گلکسی اس ۹ و آیفون ۱۰) استفاده میکنند. دوربین دوتایی قابلیت نوینی است که تنها در گوشیهای پرچمدار و گرانقیمت ارائه میشود؛ بنابراین این مورد میتواند هنگام انتخاب یک گوشی پرچمدار، به شما کمک کند. البته بهتازگی شاهد کاربرد این چینش در برخی از گوشیهای میانرده نیز هستیم.
با اینکه دوربین دوگانه میتواند امکانات زیادی دراختیار کاربران قرار دهد، اما نمیتوان وجود آن را ضروری دانست. گوگل پیکس ایکسال ۲ با تجهیز به یک حسگر و لنز، بهنظر بسیاری از کارشناسان بهترین دوربین دنیای گوشیهای هوشمند در سال ۲۰۱۷ بود. این در حالی است که تمام رقبای این گوشی، از دوربینهایی با ماژول دوگانه بهره میبردند.
دوربینهای چندگانه در گوشیهای موبایل به شما امکانات متنوعی را ارائه میکنند، برای مثال شما میتوانید با دوربین ماکرو تصاویری فوقالعاده زیبا از حشرات و یا مرکز گلهای زیبای بهاری بگیرید. در نتیجه اگر به دنبال ویژگیهای بیشتری در دوربین موبایل خود میگردید داشتن لنز دوربین بیشتر میتواند به شما امکانات بیشتری بدهد تا حرفهایتر با گوشی موبایل خود عکاسی کنید.
نتیجهگیری
در این مقاله از کایاب به بررسی عوامل ماثر در دوربینهای موبایل بودیم و به این اشاره کردیم که برای خریدن یک گوشی موبایل با دوربین مناسب باید به چه نکاتی توجه کنیم. امیدوارم که با خواندن این مقاله بتوانید انتخابی درست در خرید تلفنهمراه خود داشته باشید. در صورتی که نیاز به مشاوره و یک راهنما برای خرید گوشی موبایل مناسب برای عکاسی و فیلمبرداری هستید، کایاب را دانلود کرده و نیازهای خود را با آن مطرح کنید تا گزینههای مناسب را در کمتر از ۲ دقیقه به شما نمایش دهد.